Code rood: nieuwe maatregelen

Beste ouders en leden

Een nieuwe week en dus ook nieuwe maatregelen. De veiligheidsraad zat vandaag samen en jeugdwerk gaat over code rood. Code rood wat houdt dat in? We zetten nog eens alles op een rijtje zodat jullie goed op de hoogte blijven van de maatregelen die we nemen!

Wie mag naar een scoutsactiviteit komen?

Code rood is de meeste ernstige situatie. Onze wekelijkse activiteiten blijven mogelijk maar alleen door sterke maatregelen te nemen: Buitenspelen is de regel (max. 50p). Binnenactiviteiten (+12 , max 20 personen) mag hoogst uitzonderlijk waarbij social distancing binnen de groep aan de orde is en bij +12 mondmaskers deel uitmaken van de werking.

Daarnaast moeten we wel met enkele dingen rekening houden. 

De voorwaarden:

·       Behoort een lid tot een risicogroep? Dan mag die meedoen aan de activiteit als hij toestemming heeft van de ouders, voogd (bij chronische ziektes onder controle door medicatie) of mits toestemming van de huisarts.

·       Was je ziek vóór de start (3 dagen symptoomvrij voor hervatten activiteiten) van de activiteit of tijdens de activiteit? Dan mag je niet (meer) deelnemen. Dat geldt voor iedereen die betrokken is: leden, leiding, foeriers, enzovoort.

·        Aanwezigheidsregisters, medische fiches en tracing

Ø  Leiding houdt voor, tijdens en na de activiteiten gegevens van aanwezigen en medische fiches bij. 

Ø  Er is ook een contactlogboek: een document dat de contacten tussen leden en leiding onderling en met externen bijhoudt. Blijkt dat iemand besmet is met corona, tijdens of na de activiteit? Dan gebruiken de coronaspeurders die documenten om te kijken wie gecontacteerd moet worden in functie van een mogelijke besmetting.

Hoe organiseren we een scoutsactiviteit

In de rode fase zullen we ons focussen op buitenactiviteiten. Activiteiten zullen slechts uitzonderlijk binnen doorgaan in groepen van 20 personen, waarbij er geen contact is tussen de deelnemers in een groep. Er is dus sprake van social distancing. Voor groepen +12 is het dragen van een mondmasker de norm.  

  • Begeleiding draagt mondmaskers, ook bij -12jaar.
  • Overnachtingen zijn niet meer mogelijk.
  • +12j: Buitenactiviteiten vormen de regel, met max 50 personen. Binnenactiviteiten (max 20 personen) hoogst uitzonderlijk en met social distancing en mondmaskers.
  • De mondmaskerplicht wordt toegepast conform het onderwijs: +12 kan samenkomen mits social distancing. Mondmaskers waar afstand niet bewaard kan worden. Ook buiten.
  • Voor +12 buiten: bij intense fysieke inspanningen kunnen mondmaskers conform de regels van sport af tijdens die activiteit.
  • Voor +12: Vermijden van activiteiten met intens fysiek contact.

Hoe zit dat met hygiëne?

We zorgen dat we toezien op extra hygiëne. Extra de handen wassen, hoesten in de elleboog, niezen in een papieren zakdoek…Voor +12 is het dragen van een mondmasker de norm. 

We proberen alles zo veilig mogelijk te laten verlopen om zo ervoor te zorgen dat we ons nog elke zaterdag kunnen amuseren. Daarnaast proberen we in deze hectische tijden duidelijk te communiceren naar jullie toe, mochten jullie nog vragen hebben, dan horen wij het graag!